Skip to main content

Kako koristiti kredite za privredu – od obrtnih sredstava do pokretanja novih projekata

Pročitajte više o različitim načinima na koji se mogu koristiti krediti za privredu. Ako želite da finansirate investicije, obezbedite obrtna sredstva, ako Vam je
neophodna nova oprema, ili želite da proširite proizvodne kapacitete i renovirate poslovni prostor, ovo je tekst za Vas. 

Krediti za privredu su jedan od ključnih alata koji kompanijama može da omogući da ostvare poslovne ciljeve, finansiraju investicije i obezbede likvidnost. Bez obzira na to da li ste vlasnik malog ili srednjeg preduzeća, ili vodite veliku kompaniju, krediti mogu da budu od velike pomoći za ostvarivanje rasta i razvoja.

U ovom tekstu, moći ćete da pročitate kako možete da koristite kredite za privredu, na šta bi trebalo da obratite pažnju prilikom odabira kredita i kako da ih koristite na najoptimalniji i najbolji način.

Različite mogućnosti za kreditiranje poslovanja

Krediti za privredu mogu da se koriste za razne namene. Oni mogu da budu podrška I neretko oslonac u različitim aspektima poslovanja.

Krediti za privredu mogu da se koriste za finansiranje investicija. Putem kredita možete da obezbedite sredstva za kupovinu nove opreme, da proširite proizvodne kapacitete ili renovirate poslovni prostor.

U zavisnosti od toga u kojoj je fazi razvoja vaša kompanija, kredit za finansiranje investicija može biti od vitalnog značaja ukoliko želite da unapredite operacije i poboljšate konkurentnost na tržištu.

Krediti za obrtna sredstva

Putem kredita možete da obezbedite obrtna sredstava. Takvi krediti mogu da budu od velike pomoći u pokrivanju kratkoročnih finansijskih potreba.

Njima možete da platite dugovanja prema dobavljačima, platite troškove zaliha, plate zaposlenima ili reklamiranje.

To je posebno važno za preduzeća koja imaju sezonske
fluktuacije u prihodima, na primer za poslovanje u turističkom sektoru.

U Raiffeisen banci mala preduzeća mogu brzo da podnesu zahtev za korišćenje neobezbeđenog kredita, odnosno kredita za obrtna sredstva bez čvrstog obezbedjenja.

Takvu vrstu kredita preporučujemo klijentima za finansiranje obrtnih sredstava na 12 meseci.

U čemu je prednost takvog tipa finansiranja? Prednost je u tome što je procedura odobravanja kredita brza, kratka i jednostavna, potrebno Vam je manje dokumentacije, a manji su i eksterni troškovi kredita.

Konsolidacija dugova i pokretanje novih projekata

Krediti mogu biti korisni za konsolidaciju, odnosno refinansiranje dugovanja. To praktično znači da biste sva dugovanja spojili u jedan kredit. Time je moguće smanjiti obaveze na mesečnom nivou i bolje upravljati finansijama Vaše firme. 

Kredit, ako ne postoji druga mogućnost finansiranja, može da bude i odličan izbor kod pokretanja novih projekata. Takođe, kreditom možete da obezbedite potrebna sredstva ukoliko želite da proširite poslovanje na novo tržište. 

Krediti za privredu

Kod odabira kredita za Vašu kompaniju, važno je sagledati više aspekata poslovanja i razmotriti nekoliko ključnih faktora, na prvom mestu kamatne stope i uslove otplate.

Važno je da uporedite kamatne stope i uslove otplate kako biste pronašli najpovoljniju opciju. Obratite pažnju i na rok otplate, visinu rate na mesečnom nivou i eventualne dodatne troškove.

Možete potražiti kredit koji pruža fleksibilnost u pogledu iznosa kredita, roka otplate i mogućnosti refinansiranja.

Proverite reputaciju i sigurnost banke, kako biste bili sigurni da su vaši podaci zaštićeni. Izbor je na Vama, ali je savet i da odaberete ponuđača kredita koji pruža stručnu podršku i savete tokom celog procesa, kako bi Vam i najmanja nejasnoća bila razjašnjena i iskoristili najbolje rešenje za vašu kompaniju. Kada kažemo najbolje mislimo na najoptimalnije, na ono koje će pomoći da „porastete“.

Za kraj, pre nego što se odlučite za kredit, pažljivo razmotrite za koju ga namenu uzimate, obratite pažnju na ključne faktore i iskoristite finansijske resurse za podršku poslovanju, za uspešan rast i razvoj Vaše kompanije.